„GALATI, PORT DESCHIS”

 Proiect de dezvoltare locala

           Propunem comunitatii locale un proiect complementar de dezvoltare denumit generic „ Galati  – Port deschis”.

El este sustinut de sloganul „Si eu sunt galatean”.

„Port deschis” semnifica ideea de toleranta, generozitate, implicare, determinare, de poarta larg deschisa catre oameni, idei, realizari, inovatii catre istoria si cultura etniilor, catre diaspora, Europa si orice zona a lumii cu care putem interactiona in interes comun. Daca aceste valori vor fi asumate de galateni cu siguranta ar fi in beneficiul lor.

Tot in sustinerea conceptului  „Port deschis” am avut in vedere accesibilitatea in mod direct sau indirect a cat mai multor oameni din tara si strainatate la manifestarile, evenimentele si actiunile cuprinse in proiectele si programele noastre de dezvoltare locala.

Cat priveste sloganul „Si eu sunt galatean” inainte de a-l asuma este mai intai un test pe care trebuie sa-l trecem fiecare dintre noi proband in mod concret atasamentul fata de valorile si resursele acestui oras, increderea ca prin determinare, vitalitate, forta, solidaritate, impreuna de fapt, putem depasi faza de regres in care ne aflam in prezent.

Mai concret, fie sub forma de voluntariat prin participarea  la pregatirea si derularea unor evenimente, fie prin achizitionarea mai multor servicii si produse locale sau prin donatii modeste in sustinerea unor manifestari educationale, stiintifice, culturale, sociale care prin efect de multiplicare pot genera inclusiv plus valoare, fie pur si simplu prin respectarea normelor de convetuire sociala in spatiu urban. Toate acestea  vor stimula si autoritatile locale sa-si concentreze cu precadere eforturile investitionale catre facilitati necesare operationalizarii unor obiective din acest proiect.

Nu cred ca e o banalitate daca sustin ca primul  „Port deschis” din tara noastra in sensul valorilor precizate mai sus, are nevoie de implicarea si contributia fiecarui membru al comunitatii, tanar sau mai in varsta, cu educatie inalta sau doar elementara.

Personal nu uit nicodata sa reamintesc ca de fapt comoara, care in cazul nostru consta in puterea noastra, se afla la baza piramidei si depinde de noi cum  o utilizam pentru a obtine beneficiile pe care pe care le asteptam pentru a avea o viata mai buna.

E limpede ca orasul nostru are nevoie de un impuls, dar si de implicare pentru ca lucrurile nu se misca prea grozav in prezent in arealul nostru.

Cei cativa vectori de dezvoltare locala care functioneaza acum au propriile strategii care nu coincid intotdeauna cu interesele comunitare. Mai concret sunt companii cu identitate locala dar care din multe considerente obiective nu au mai putut creste aici, iar miile de locuri de munca sunt impozabile in alte zone ale tarii iar consumul creste evident tot acolo.

O alta constatare este aceea ca multe persoane considera ca dezvoltarea economica a unei comunitati poate fi realizata doar prin investitii majore de capital fie prin aportul  substantial al unui mare investitor strain care in principiu poate creea mii de locuri de munca, fie prin atragerea mai ales de catre autoritati a unui flux important de alocari bugetare centrale ori fonduri europene pentru dezvoltare. Ceea ce  este perfect adevarat!

Numai ca aceste proiecte majore creeaza  un orizont de asteptare foarte mare care de ce sa nu recunoastem provoaca si o anumita delasare in comunitate, in buna traditie romaneasca ca altii trebuie sa faca ceva pentru noi, cum ar fi crearea de numeroase locuri de munca dintre care sa alegem eventual ce ne convine.

In afara de asta un proces investitional complex dincolo de piedicile birocratice care exista la tot pasul au de regula si un ciclu foarte lung de implementare.Ori comunitatea noastra aflata deja intr-o  recesiune prelungita are nevoie de rezolvari mai simple, mai rapide.

Analizand cu multa luciditate mi-am dat seama ca este nevoie si de o alta abordare, care nu vine sa combata metodele practicate in prezent, ci sa fie complementara acestora.

Sursa concluziilor mele este realitatea in care actionam zi de zi. Mai clar eu nu sunt

foarte sigur ca tinerii galateni vor sa mai fie siderurgisti sau navalisti intr-un numar atat de mare ca si parintii lor, desi in aceste industrii e mare nevoie de ei in prezent. Ei vor altceva, ei pot face altceva! Ei dau dovada de coerenta si responsabilitate, de implicare, imaginatie si solidaritate cand fac lucruri care le plac, pe care le inteleg, care le pun in evidenta calitatile. Si atunci trebuie sa primeasca o alta oferta.

Solutia imediata propusa de mine poate fi numita generic antreprenoriat alternativ.

Practic este vorba despre o utilizare inteligenta si versatila a capitalului local compus din: resurse umane, financiare, patrimoniale, culturale, educationale, antreprenoriale etc. Cu ajutorul lui nu vom putea face imediat fabrici si uzine ci investitii in domenii care pot stimula atractia pentru acest oras inclusiv pentru marii investitori in operatiuni industriale majore in viitor. Pe scurt proiectul  „ Galati  – Port deschis”  presupune crearea unui vehicul de „investitii” local sub forma unui complex de activitati eficient corelate si coordonate, care sa se desfasoare in anumite perioade optime de timp, care sa angreneze in organizarea si dezvoltare sa, forte locale diverse, interesate in dezvoltarea comunitara, ca fundament al cresterii propriilor activitati. Este un pas necesar prin care trebuie sa stimulam consolidarea ecosistemului economic local, sanatos, baza unei economii locale determinanta pentru un nivel de trai corespunzator.

Sunt patru componente initiale prioritare spre care este nevoie sa se coaguleze efortul comun al celor care isi asuma indemnul  „si eu sunt galatean” .

 1. Educatia;
 2. Antreprenoriatul;
 3. Cultura;
 4. Responsabilitatea civica.

Viziunea mea este aceea, evident fundamentata pe procese economice, ca nu

numai activitatile antreprenoriale ci si educatia precum si  cultura pot genera valoare adaugata importanta printr-o administrare judicioasa a resurselor.

Argumentatia o voi dezvolta ulterior intr-un alt context.

Acum intr-un plan mai general pot afirma cu toata responsabilitatea ca  proiectul „Galati – Port deschis” va contribui substantial la:

 • Reconfigurarea si consolidarea unui tesut local sanatos din punct de vedere

educational, economic, cultural si de ce nu al cresterii responsabilitatii civice;

 • Va realiza un sistem coerent si eficient de comunicare cu mediile regionale, nationale,

internationale privind prioritatile, proiectele, realizarile comunitatii noastre;

 • Va produce integrarea si stimularea multor componente sociale in realizarea unui

proiect comunitar generator de dezvoltare si implicit bunastare si va contribui la refacerea solidaritatii locale;

 • Va atrage implicarea directa a noilor generatii in proiectarea si constructia propriului

viitor in acest oras;

 • Va determina interactiunea dintre generatii, aflate aparent in conflict de interese in

prezent;

 • Va valorifica bunele practici detinute de generatiile care si-au incheiat activitatea

profesionala activa;

 • Va stimula implicarea diasporei in dezvoltarea locala;
 • Va pozitiona orasul ca un hub regional educational si cultural cu efecte implicite in

cresterea economica;

 • Va impulsiona micile afaceri locale in activitatea comerciala, servicii, mica productie,

transporturi, turism si va creea, functie de dinamica proiectului locuri de munca permanente si temporare. La acest punct precizez  ca numarul de locuri de munca va fi in raport cu dimensiunea pe care o va dobandi acest proiect;

 • Va stimula concret intr-o prima etapa asocierea cu municipiul Braila cel putin in plan

educational,cultural si economic;

 • Va crea toate premisele indeplinirii conditiilor necesare pentru obtinerea unui rating

superior de oras in vederea accesului la diverse forme de finantare: credite, obligatiuni, fonduri de investitii;

 • Va spori credibilitatea orasului in fata investitorilor, finantatorilor, sponsorilor;
 • Va declansa procese economice organice pentru afacerile in curs, noi proiecte de

afaceri, acumularea de capital, necesitati de investitii, noi locuri de munca, consum sporit, taxe si impozite orientate catre investitii comunitare, o crestere a calitatii vietii, un oras prosper;

Atunci cand discutam despre avantajele proiectului „Galati-Port deschis” nu pot sa omit

ca durata de implementare este redusa intrucat multe activitati sunt in prezent in diverse stadii de dezvoltare si au un mare potential de crestere pe termen scurt. Din aceasta perspectiva precizez ca fiecare participant la proiect isi pastreaza independenta decizionala si bugetara. Se realizeaza insa o complementaritate functionala intre activitati, parteneri, participanti. Toate demersurile  anterioare intreprinse din 27 octombrie – data lansarii proiectului pana in prezent s-au concretizat mai ales in actiuni concrete fructuoase. Pe site-ul proiectului sunt mentiuni suplimentare.

Tin sa subliniez ca proiectul „Galati – Port deschis” nu are nicio conotatie de natura

politica si nici nu doreste sa se identifice ideologic cu o parte sau alta.

Este un proiect independent care utilizeaza ca metode: coerenta, consecventa, eficienta

comunicationala, analiza economica, sociologica, antropologica si leadership-ul performant.

Concret etapele pe care le parcurgem in perioada imediat urmatoare se circumscriu

efortului comun de diminuare si stopare a procesului de stagnare in care ne aflam in prezent.

Toate canalele pe care le avem la indemana in prezent dorim sa le utilizam pentru

schimbarea treptata a perceptiei publice despre potentialul existent neutilizat sau folosit defectuos. Vom prezenta rapid proiecte alternative compatibile cu activitati care , din diverse motive nu functioneaza la capacitate in perioada actuala.

Galatenii trebuie sa cunoasca mult mai bine potentialul si resursele existente in acest oras:

– pozitionarea la granita de rasarit a U.E.;

– comunitatea in diversitatea sa multiculturala;

– Dunarea si potentialul sau unic;

– vectorii actuali  de dezvoltare si cei potentiali;

– identificarea urgenta a resurselor aflate in amortire;

– avantajele competitive pe care inca le mai detine.

Cum vom realiza aceste lucruri? Prin manifestari stiintifice si culturale de mari

dimensiuni, targuri, expozitii, ateliere de creatie si inovatie, concursuri, competitii, campusuri tematice, festivaluri, concerte etc.

Intrebarea fireasca este cu cine putem realiza acest proiect? Desigur cu cei care isi

asuma calitatea „Si eu sunt galatean”  dar si cu comunitatile etnice locale, cu companiile mari si mijlocii dispuse sa-si asume responsabilitatea sociala, cu media locala si nationala, cu organizatiile si fundatiile de dezvoltare locala, cu institutiile de invatamant  de pe toate palierele de la gradinite la universitati, cu institutiile culturale, cu asociatiile elevilor si studentilor, cu asociatiile tinerilor intreprinzatori, femeilor de afaceri, a intreprinderilor mici, a start – up-urilor, cu asociatiile de pensionari, voluntari, galateni din diaspora, cu galateni stabiliti in alte orase ale tarii.

Noi trebuie sa le explicam oamenilor care sunt avantajele participarii la acest proiect

care este valoarea adaugata si cum se reflecta ea in beneficiul comunitatii dar si al fiecaruia in parte. Stim ca va trebui sa gestionam crize, piedici, inconveniente. Este esentiala administrarea relatiilor cu institutiile publice in scopul sustinerii conceptului de dezvoltare locala si prin antreprenoriat alternativ. Putem aborda concret un parteneriat public privat care sa se concretizeze intr-un scop comun definit prin reconstruirea unui oras deschis, cosmopolit, capabil sa atraga bunastare intr-o comunitate toleranta, educata dar si eficienta.

Am credinta ca daca vom renunta sa fim tributari doar unor metode consacrate, dar

inaplicabile uneori si vom avea deterninarea sa inovam solutii noi realiste, conforme cu resursele limitate existente dar pe care acum le avem la indemana, atunci ne vom atinge scopul comun de regenerare intr-o perioada rezonabila de timp, a comunitatii in care traim impreuna.

Mijloacele de comunicare curenta pe care le utilizam in prezent sunt:

– site-ul „Galationline.ro”

– pagina de Facebook dedicata Proiectului „Port deschis”

– site-urile membrilor si partenerilor in proiect si cele ale grupului Galtour-Dunarea;

– canalele de comunicare mass-media.

Prin bunavointa tuturor celor care cred ca „Si eu sunt galatean” speram ca in cel mai scurt „Galati – Port deschis” sa se transforme in realitate.

 

Despre:

www.galationline.ro

FB: /PortDeschis

 

Proiect inițiat de domnul Traian Sandu, CEO, Grup Galtour – Dunărea