În perioada 29.06.2017 – 02.07.2017 municipiul Galați a fost gazda unei serii de evenimente complexe dedicate Dunării.Cu un program inedit, care a implicat participarea reprezentanților din toate zonele de interes cultural, social, educativ cu impact semnificativ la nivel național, Galațiul și-a asumat rolul de capitală dunăreană a României.
Cele patru zile de evenimente, cuprinse în cadrul Zilelor Dunării patronate de Primăria Municipiului Galați și organizate de Dunărea SA, au implicat peste 20 000 de participanți și colaboratori, demonstrând încă o dată dorința de implicare activă a cetățenilor în acțiuni care subliniază identitatea istorică, turistică și culturală a orașului Galați.
Ziua I – Tribut dedicat Dunării prin manifestări artistice, culturale, sportive și minicroaziere în atmosfera Galațiului de altădat’
Astfel, seria acțiunilor a debutat chiar în data de 29.06, considerată oficial Ziua Internațională a Dunării, la sediul Universității Dunărea de Jos cu o expoziție de arte plastice pe tema “ Galați – Capitala Dunăreană a României”– subliniind într-un mod plin de inspirație impactul fluviului asupra stilului de viață al gălățenilor dar și apetitul acestora către manifestări artistice de calitate.
“Mulţumim Primăriei că a optat ca această sărbătoare să nu fie marcată de kitsch-uri şi manele, ci de manifestări cultural artistice mai speciale. Este o decizie foarte bună pe care noi, membrii Uniunii Artiştilor Plastici din România, o salutăm şi o facem cum ştim noi mai bine, prezentând publicului cele mai recente lucrări. De altfel, avem în intenţie să exploatăm artistic şi pe viitor peisajul Dunării. (…)a declarat, la deschiderea expoziţiei, artistul plastic David Sava, președiote UAP Galaţi.
Tot în prima zi a fost susținută o conferință „Galaţiul de altădată – Port dunărean – consideraţii istorice” susținută de către prof. Maria Magdalena Tuluş urmată de campania „Selfie cu cartea pe care o citesc
Un concert de muzica veche românească susţinut de trupa “Kalofonis” a completat deschiderea oficială a Zilelor Dunării 2017.
Sute de gălățeni s-au delectat cu o minicroazieră relaxantă pe Dunăre
Proiectând o atmosferă de poveste, ce te poartă cu gândul la vremurile frumoase de altădat’, gălățenii au avut ocazia de a retrăi momente de neuitat la bordul a trei nave diferite: “ Borcea”, „Kaptan M” şi „Colegiu” ce au asigurat plimbări pe Dunăre în intervalul orar 16.30 – 22.00.
Întâmpinați maiestuos de fanfara “Valurile Dunării” a Centrului Cultural Dunărea de Jos Galați, gălățenii s-au îmbarcat pe rând, în mod organizat și securizat, pentru o plimbare relaxantă de aproximativ o oră și jumătate pe bătranul fluviu.
La inițiativa organizatorilor și cu sprijinul actorilor de la Teatrul Dramatic Fani Tardini Galați, faleza inferioară a Dunării a devenit esplanada unor povești fermecătoare cu marinari ce se plimbau agale cu domnițe la brat, pescari ce îsi exersau tehnicile complicate, negustori îndrăzneți și mulțime pestriță ce recompuneau atmosfera portului dunărean de altădat’.
Si copii au avut porția lor de răsfăț, cu scene de teatru de păpusi în aer liber, cu sprijinul celor de la Teatrul de Păpusi Gulliver Galați.
Centrul de informare turistică, organizat de Agenția de turism Galtour în calitate de partener, a oferit asistență completă precum și suport logistic în acțiunea de înregistrare a pasagerilor și eliberare tichete de călătorie pentru minicroaziere, susținând astfel buna derulare a acțiunilor în siguranță și confort.
Minicroazierele au avut un real succes – deși programate pentru 500 de participanți, peste 800 de gălățeni au beneficiat în final de această experiență, fapt datorat organizatorilor de la S.C. DUNAREA S.A. care, la cererea publicului, au reacționat imediat, suplimentând numărul de locuri, bucurând astfel încă o serie de pasageri care au beneficiat de o plimare pe Dunăre până la căderea nopții.
Concursul Național de Tenis “Cupa Dunării”
În aceași zi de 29 iunie, la ora 17,00, la baza sportivă „Atlas” din Galați – a debutat concursul naţional de tenis “Cupa Dunării” pentru seniori, pe categorii de vârstă, desfășurându-se până în data de 02.07.2017.
Ziua II-a marcată de o paradă fastuoasă cu mii de participanți
O paradă impresionantă, plina de culoare, dedicată celebrării Dunării, s-a desfășurat în premieră la Galați.
Astfel, vineri începând cu ora 18.00, mii de gălățeni au pornit cu mândrie și entuziasm din zona recunoscută drept Piața Domnească, parcurgând un traseu de peste 2 km, pe ritmuri dansante, pe cea mai faimoasă stradă a orașului, plină de obiective istorice și culturale marcate și în cadrul evenimentului.
Peste 3000 de participanți precum și peste 40 de asociaţii, cluburi, şcoli de muzică şi dans, elevi, studenţi, familii împreună cu prieteni, copii, însoţiţi de animale de companie au transmis la unison mândria de a fi gălățean.
Un car alegoric reprezentat de un pește imens a deschis “Summer Parade”, urmat de câteva platforme muzicale animate de MC, precum și de grupuri de motocicliști, personaje din desene animate, clovni pe picioroange, totul și spre deliciul și celor mai mici participanți.
Parada s-a încheiat cu un flashmob de dansuri populare în Gradina Publică, unde peste 500 de gălățeni au vibrat la unison formând una dintre cele mai ample hore din România.
Crosul Dunării și Esplanadele muzicii care au fermecat orașul în ziua a III-a
Crosul Dunării, acțiune ce a făcut parte din seria evenimentelor destinate ”Zilelor Dunării”, a avut loc sâmbătă dimineață – 1 iulie, pe Faleza Inferioară.
În ciuda caniculei, zeci de sportivi amatori, de toate vârstele – de la copii de 5 ani până la seniori de 74 de ani, persoane cu dizabilități au participat la prima ediție a acestei competiții destinate amatorilor de mișcare, înregistrând și o categorie inedită – cea a mămicilor cu bebeluși purtați.
Organizatorii de la grupul de firme Galtour&Dunărea – au oferit întreg suportul logistic: de la marcarea traseelor, crearea centrelor de înregistrare a participanților, a spațiilor de relaxare, asigurarea centrelor mobile de asistență medicală, până la băuturi răcoritoare, diplome, medalii și premii acordate căstigătorilor.
În seara aceleiași zile – la propunerea și susținerea organizatorilor – centrul orașului a găzduit un veritabil spectacol de gală în aer liber. O scena imensă, sonorizare impecabilă, sistem de iluminare, peste 300 de locuri pe scaune plus servicii de alimentație publică au fost puse la dispoziție de către SC DUNAREA SA pe esplanada emblematicului hotel Danube Stars.
Astfel, întreaga Piață Domnească a răsunat de acordurile orchestrei Teatrului Muzical „Nae Leonard”, sub bagheta dirijorului Eugen Dan Drăgoi, și pentru prima data gălăţenii au valsat în centrul oraşului în cinstea Dunării.
Spectacolul a durat aproape trei ore şi a cuprins trei momente speciale, răsplătite cu ropote de aplauze. Primul pe scenă a fost „Danubian Brass Band”, urmat de ansamblul de muzică veche „Kalofonis”, care a interpretat piese din Colecţia Spitalul Amorului de Anton Pann. La finalul serii, gălăţenii au avut parte, în premieră, de un concert vocal-simfonic susţinut de Orchestra Teatrului Muzical „Nae Leonard”, dirijor Eugen Dan Drăgoi. Solişti au fost soprana Adelina Diaconu şi tenorii Florin Bobei şi Adrian Mărginean. Gălăţenii au recunoscut cu siguranţă acordurile nemuritoare compuse de Johann Strauss, Dimitri Shostakovich şi Iosif Ivanonici.
Apreciate au fost și momentele de dans oferite de perechile Clubului „Fantezia”, cand tinerii dansatori i-au invitat pe gălăţeni la dans şi astfel, Piaţa Domnească a devenit, în premieră, şi ring de vals!
Prima competiție de mountain bike urban din Galați în ziua a IV-a
În dimineata celei de–a patra zi dedicată Dunării a avut loc inaugurarea primului parc sportiv din Galaţi adresat iubitorilor de ciclism montan şi alergare prin padure – „Ţiglina Bike & Trail Park” – unicul de acest gen din România.
La competiţie, participanții au avut parte de două trasee cu grade diferite de dificultate. Astfel, amatorii au abordat un traseu provocator pe potecile înguste, cu urcări şi coborâri printre copaci iar amatorii de senzatii tari s-au lansat pe un traseu cu un grad sporit de dificultate mai spectaculos, cu urcări şi coborâri mai lungi, mai abrupte, sărituri şi viraje foarte strânse.
Evenimentele s-au desfășurat fără niciun fel de incident negativ, securitatea și siguranța cetățenilor fiind asigurată. De asemeni, fiecare detaliu organizatoric a fost ținut sub control de către echipa grupului de firme Galtour&Dunărea.
Amploarea evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Dunării sărbătorită în toate orașele riverane, precum și buna organizare a acestora a așezat orașul Galați pe harta evenimentelor de mari dimensiuni alături de capitale europene precum: Viena, Budapesta, Bratislava, Belgrad.